Tinyhouse; Werken met Sketchup

Ik volg sinds kort het youtube kanaal “Living big in a tiny house”. Dit concept spreekt mij enorm aan. Een kleinere woning die ontzettend efficiënt is ingericht, en als het even mee zit ook enorm goed is geïsoleerd. Ik hoef dan zelf niet in zo’n kleine woonwagen achitige constructie of zelfs bouwkeetgrootte te wonen maar een kleinere woning met een oppervlak van 40 tot 60m2 en een inhoud tot zeg 200m3 die goed toegankelijk is, waarom eigenlijk niet?

Ik hoop in de toekomst nog een keer een volledige tekening te kunnen maken van onze droomwoning, en hopelijk kunnen we die woning vinden met een mooie lap grond of kunnen we hem zelf gaan bouwen of renoveren.

Om genoeg opslag te hebben in huis is het zaak alles goed in te richten. Onder een bedbodem zit normaliter enorm veel ruimte die niet wordt gebruikt is in een tiny house eigenlijk een no no. Onder ons oude bed zat een ruimte van ongeveer 800 liter die niet werd gebruikt.

Ik heb met Sketchup een poging gewaagd om een modulair bed te maken met veel opslag er onder door middel van “trein” lades. De slaapkamer in een tiny house is over het algemeen precies groot genoeg. Rondom het bed zal dus niet al te veel ruimte zijn. Even een lade van 90cm diep open trekken gaat dus niet lukken. En om nu een deel van het bed hydraulisch op te tillen zie ik niet zitten.

Dus ik ben aan het tekenen geslagen en heb het idee van onze huidige lades gecombineerd met een ideetje die ik van het eerder genoemde youtube kanaal heb overgenomen. Namelijk die trein lades. Je trekt een lade open, die is gekoppeld aan de lade er achter. Je kan de eerste lade loskoppelen en weg leggen en zo makkelijk bij lade 2.

Zo ziet het bed er uit. Een bodem waarin de lades zijn verwerkt, daarna een dik ondermatras met daar bovenop een 8cm dik dekmatras. De totale hoogte komt op 575mm uit. De lades zijn afwerkt met strakke deurtjes.

Zonder de bodem en de matrassen is dit het geheim van het bed. Je ziet op de tekening maar liefst 12 lades waarbij ze 2 aan 2 gekoppeld zijn. De inhoud van elke lade is ongeveer 40 liter. De totale inhoud onder het bed komt dus neer op net geen 500 liter ruimte die gebruikt kan worden.

Ik heb voor en achter een loze ruimte over gehouden en de scheidingswanden van de lades uitgevoerd in 2x18mm hout voor de stevigheid. Enige wat ik niet weet is of 50mm hout boven de opening van de lade stevig genoeg is om doorzakken te voorkomen.

 

 

4 Reacties

 1. Gerard

  Onze bedbodem 200×180 is 22mm MDF met gaten en wordt op de 4 hoeken en in de lengte in het midden ondersteund. Het is in 10 jaar tijd 2 cm doorgezakt.

  Dus 50mm met dubbele ondersteunen gaat je echt niet doorzakken.

 2. Mattias

  Heb je soms een link naar een video over het ‘treintje’? Ik heb even gezocht, maar vond niets.

  Is de mindere ventilatie onder het bed een probleem of zou dit in de praktijk meevallen?

 3. Mattias

  Bedankt! Het wordt getoond vanaf 4:50.

Geen reacties toegestaan.