Vrieskou en de ELGA ACE.

Vannacht was het hier in Lelystad goed koud. Bij Lelystad airport tikte de thermometer maar liefst de -6 aan. Dus de grote vraag is hoe onze warmtepomp het afgelopen nacht deed.

Onze ELGA staat op dit moment als volgt ingesteld:

 • Maximale aanvoertemperatuur: 37,0 graden
 • Regeling: Ruimteregeling
 • Pompsnelheid: 15l/min

De resultaten

Dit is het temperatuurverloop in onze woonkamer vannacht, wij stoken op de thermostaat continu op 20,5 graad. Met een temperatuur van -6 buiten kunnen wij het huis, met de instellingen van dat moment, net niet warm houden.

Deze grafiek verraad eigenlijk alles. De maximale aanvoertemperatuur staat ingesteld op 37 graden, en dat plafond raakt onze ELGA dus eigenlijk zonder problemen. En aangezien wij bij -6 het huis dus net niet warm kunnen houden bij 37 graden aanvoer moet die laatste dus omhoog. Maar dit is nog niet alles wat leuk is om te laten zien.

Dit is het opgenomen vermogen. Het maximale vermogen wat de ELGA ACE 6 kan opnemen uit het net is 2,4kW. Wij blijven bij 37 graden aanvoer en -6 steken op ongeveer 1500W aan opgenomen vermogen. Dat houdt dus in dat de ELGA nog veel meer in zijn/haar mars heeft.

Hier de grafiek van het afgiftevermogen, deze blijft ergens rond de 4200W steken. Ons warmteverlies is is bij -6 een fractie hoger omdat we de woonkamer net niet op temperatuur weten te houden.

En de COP gedurende de nacht. Deze blijft rond de 3 hangen. Elke kWh elektrische energie in levert dus 3kWh warmte.

En nu?

Ik heb parameter CP000 verhoogd naar 45 graden, met die aanvoertemperatuur zou de ELGA al zijn/haar vermogen kwijt moeten kunnen in huis.

 

 

8 Reacties

 1. Onno

  Heb je ook cijfers (warmte afgifte / COP) van de 45 graden afgifte temperatuur en deze koude buiten temperaturen?

 2. Maurice

  Dat zijn mooie waardes, bij mij komt de Elga 5 jan. maar ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd hoe haal je deze informatie uit de Elga?

 3. Maurice

  Dat ziet er goed uit, op 5 jan wordt bij mij de Elga geplaatst.
  Kun je me zeggen wat jij gebruikt om de info uit de Elga te halen (vooral hardware bedoel ik dan)

 4. Wilco

  @maurice, ik ben ook heel benieuwd naaar hoe en met wat je deze grafieken eruit haalt.
  Ik heb trouwens hetzelfde qua instellingen en liters en zag hetzelfde gebeuren. Temperatuur ging net onderuit

  Mvg Wilco

 5. Toon

  Hi Martijn, kan het niet zijn dat het beperkte opgenomen vermogen het resultaat is van de stille modus, die je volgens je post met instellingen gebruikt tussen 23 en 8 uur?

 6. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Nee, de stille modus staat bij mij uit.

 7. Hans Scholten

  Ik krijg nou niet echt een goed beelt van die Elga ga ik op de site kijken van Remeha en vul de gegevens in dan krijg ik aan besparing een bedrag van 235 euro te zien het onderhoud is 85 per jaar dus dan heeft de investering weinig zin.

  Kijk ik naar mijn verbruik dat is ongevee 1350 kub en de advertenties van bespaar 75% aan gas dan zou de besparing aan gas ongeveer €1000.- zijn wat zie ik nu over het hoofd

 8. Rob Schut

  Ik heb sinds 2017 een eerste generatie Elga gekoppeld aan een 2012 Nefit Topline.
  Best een gepuzzel nog steeds om te begrijpen waarom iets werkt zoals het zou moeten werken.

  Heb erg behoefte aan een set van instellingen. Ik snap bijv niet waarom de Elga de CV ketel een 25% mofulatie laat instellen terwijl ik zie dat de woning ( BJ 2007, 800m3, vloerverwarming + radiatoren op verdiepingen , 23 zonnepanelen ) bij een gevraagde 20grc ruintetemperatuur veel te lanf 19,5grC blijft hangen. ( ik pas wel nachtverlaging toe )

  Mijn gasverbruik is van 1400m3 in 2016 nu naar 800m3 gedaald, dat is mooi.

  De buitenunit heeft een geluidsreducerende houten lamellenkast. Trillingen van de buitenunit zujn hoorbaar in de woning.

  1. Hoe moet de ELGA wilo pomp ingesteld worden? Ik heb nu de Elga op stooklijn hoog staan en de Wilo pomp ook naar links gedraaid oo stand 6

  2. Is nachtverlaging zinvol i.r.t. onnodig verwarmen van de benedenverdieping?

  3. Mijn buitenuit hang op het oosten in de schaduw. Er is een externe buitentemperatuursensor die er min of meer onder op de muur gemonteerd is, de hybernate problematiek zie ik bij mij niet. Wel vraag ik me af of de sensor wel goed meet..

  Ben benieuwd of ik uiteindelijk niet gewoon afscheid moet nemen van de Nefit en Elga en gaan voor een anno 2022 6KW oplossing.

  Hoe kijken jullie hiernaar.?

Geen reacties toegestaan.