Zonneboiler / vloerverwarming idee

Wij willen al langere tijd vloerverwarming in huis en met de zonneboiler lijkt het ons ideaal om met de zonneboiler ook de woonkamer te verwarmen. Alleen hoe dit technisch zou moeten weet ik niet.

Nu bedacht ik me net iets interessants wat mogelijk een discussie waard is. Een vloerverwarming wordt opgedeeld in groepen, wat nu als we speciaal een groep laten infrezen, die uiteraard overal in de kamer ligt die exclusief zit aangesloten op de zonneboiler.Er moeten dan twee leidingen van de zonneboiler, aanvoer en retour, naar beneden worden getrokken, er komt dan een speciale verdeler met thermostaat voor de zonneboilergroep. Verder zijn er een aantal temperatuursensoren nodig, in de zonneboiler, en in de vloer.

Er moet dan een stukje logica komen die dit doet:

 1. Wanneer er warmtevraag (schakelaar?) –> systeem AAN
 2. Wanneer er geen warmtevraag is ( schakelaar? ) –> systeem UIT
 3. Wanneer vloer kouder is dan boiler –> zonneboiler/vloerpomp AAN en water laten rondpompen
 4. Wanneer vloer warmer / gelijk is aan boiler –> zonneboiler/vloerpomp UIT en water laten rondpompen

Vragen waarmee ik zit:

 • Hoeveel “groepen” kan ik op de zonneboiler aansluiten?
 • Hoe bereken ik dat de reguliere vloerverwarming nog steeds voldoende warmtecapaciteit heeft als de boiler leeg is?
 • Hoe voorkom ik dat de reguliere vloerverwarming de vloer zo ver in de breedte opwarmt dat het de sensoren van de zonneboilergroepen bereikt? ( beetje lullig als de zonneboiler afslaat terwijl dat niet hoeft ).

Ervaringsdeskundigen hier? Dit lijkt me leuk om over te discussieren.

5 Reacties

 1. jan

  heb ik ook belme maar

 2. Andre Nijkamp

  Je moet in ieder geval je boilerinhoud fors uitbreiden

 3. Ard

  Kijk eens naar een http://www.sailer-solarsysteme.de/ boilervat, benut ook lage temperaturen in ochtend en namiddag. Als je dezelfde vloerverwarming voor regulier en voor zonneboiler gebruikt, maar zonneboiler tussen retour van vloer en aanvoer van regulier zet (driewegklep), scheelt dat een hoop logica. Je zet de zonneboilercirculatie uit zodra die kouder is dan de retour van de vloer, en alleen aan als er warmtevraag is. Zolang aanvoer uit zonneboiler warmer is dan mixtemperatuur, laat je de reguliere verwarming uit, anders verwarmt die na tot mixtemperatuur. Verder: ik neem aan dat je 4) doet om je temperatuur te voelen? dan kan je nog energie besparen door maar af en toe rond pompen;eens in de 5 minuten of zo.

 4. Marnix

  Ik weet niet of je nog met dit idee rondloopt, Exclusief de vloerverwarming opwarmen met zonnewarmte is m.i. een slecht idee.

  Ten eerste, je kunt geen meerdere groepen bij elkaar in de vloer kwijt. En die heb je toch overal nodig anders krijg je koude stukken.

  Ten tweede, alleen de vloer beneden opwarmen betekend dat het boven koud word. Dan zou je nog een thermostaat boven moeten hangen die je cv aanstuurt en dan zal je onder en boven ook in 2 groepen moeten opsplitsen. Hou je zonneboiler maar lekker op je totale cv.

  Om dan ook maar meteen antwoord op deze vraag te geven:

  ‘thermostaat
  Hoe kunnen we de woonkamer verwarmen met een thermostaat en er ook voor zorgen dat de 1e verdieping warm blijft? Iets met zones? Ik ben al wezen googlen, alleen snap ik nog niet hoe het werkt.’

  Op je verdeler zit een thermostaat, waarmee de aanvoer temp. van de verdeler te regelen is. Daarmee kan je het evenwicht tussen boven en beneden instellen. Tevens heeft iedere groep een afsluiter waarmee de doorstroming eventueel te knijpen is, maar dit is meer om verschillen tussen groeplengtes te kunnen opvangen. Kortere groepen ondervinden minder weerstand en het water word rondgepompt op basis van het minste weerstand.

 5. Dirk Schaap

  Al jaren verwarm ik de vloer enigzins met zonneënergie. Door de Noord-Oostenlijke liggen van de woonkamer is daar geen zoninstraling. De koude stenen vloer wilde ik isoleren. Heb daartoe raggels in de kruipruimte aangebracht en daartussen PE defusdichte waterslangen slingerend aangebracht. Daarna dit op de raggels afgesloten met dampremmende folie en het geheel afgedekt met 5 cm Rockwoll harde platen welke gemakkelijk te bevestigen waren tegen de raggels. Natuurlijk is het niet erg efficiënt, maar het werkt best wel aardig en volgens nauwkeurige meting van gasverbruikt tov graaddagen bespaar ik ong 300m2 per jaar.
  Nu zijn mijn vlakke-plaat collectoren af en ga deze vervangen door een vacuümbuis collector en hoop op beter rendement.

Geen reacties toegestaan.