Dossier: van het gas af. Deel X

Ik heb het artikel “van het gas af” weer bijgewerkt. Ik heb de afgelopen maanden niet stil gezeten en ben druk aan het rekenen geweest. Nu ik ons ventilatieverlies weet kan ik ook makkelijker het rendement van de balansventilatie berekenen.

En met balansventilatie worden een aantal zaken ineens wat makkelijker; Zo is denk ik aanvullende verwarming bij de ELGA niet meer nodig omdat we een hoop warmte letterlijk hergebruiken. Daarnaast verwacht ik een enorme comfortverhoging in huis en een beter binnenklimaat. En dat laatste kan hier nog wel een tikje beter is mijn mening. Ik wil binnenkort kijken of ik met CO2 sensoren kan meten wat de luchtkwaliteit is in huis.

Voor de balansventilatie moeten de doorvoeren door de plafonds groter worden gemaakt, als dat toch allemaal open moet dan kan ik ook meteen de leidingen leggen voor de doorstroomverwarmer etc.

Dan warm tapwater. Volgens mij is hier maar 1 goede oplossing voor met onze beperkte ruimte en dat is een doorstroomverwarmer die overweg kan met heet water uit onze zonneboiler.

Samengevat:

 • Koken op inductie ( 3 fasen )
 • Afzuigkap aanpassen naar recirculatiekap
 • Balansventilatie met in alle kamers de benodigde aanvoer en afvoerkanalen.
 • ELGA als solo verwarmer

Wordt vervolgd!

1 Reactie

 1. Gert

  Ventilatie met WTW ben ik momenteel ook mee bezig. Ik heb een huis uit 1984 waar op een badkamerventilator na geen ventilatie aanwezig was. Dus dat was of slechte lucht, of koude tocht. Momenteel draait er een WTW unit proef op zolder. Ik loop tegen de volgende dingen aan:

  De bestaande afvoerkanalen van 100 mm zijn aan de krappe kant, maar het kan net.
  Toevoer gaat gebeuren op de 3 slaapkamers met luchtkanalen boven een verlaagd plafond. Ik kijk of ik zo hoog mogelijk kan houden door luchttoevoeren tussen het betonnen plafond en de kozijnen te plaatsen. In de woonkamer komt geen toevoer, vanuit de wc en de keuken komt veel trek en de lucht moet door het trappengat die beneden in de woonkamer uitkomt.

  Installatie doe ik zelf met veel huisvlijt, de professional zou het beunwerk noemen. Maar als het niet werkt kan ik duurdere spullen altijd nog kopen. Het kost overigens enorm veel tijd en je komt altijd dingen tegen die net even anders lopen dan je denkt, dus als je er zelf aan gaat beginnen is het zeker handig dat je het zelf ook leuk vindt om te doen.

Geen reacties toegestaan.