ELGA. HELP!?

Een paar weken terug schreef ik er al over. Een van de prints in de ELGA gaf er de brui aan en ik moest hem vervangen. Intussen doet de ELGA het weer netjes en heb ik de defecte print klaar liggen om deze om te ruilen bij Techneco.

Echter ontving ik gisteren een nogal verontrustend belletje van Techneco; De print is niet meer leverbaar. Ik moest daarbij maar contact op nemen met mijn installateur of hij nog een printplaat had liggen of voor een andere oplossing, al dan niet samen met Remeha/Techneco.Dat is even schrikken!

Ik heb intussen contact gehad met Ecolibrium. Ook zij geven aan dat het niet de bedoeling kan zijn dat een printplaat een zwak onderdeel is en daarbij niet meer leverbaar waardoor het apparaat nu al afgeschreven zou moeten worden”.

Wordt vervolgd dus.

Printplaat

Daarbij blijft nu wel de vraag. Wat gaat er nu precies stuk aan de print? HIeronder een hoge resolutie foto van de print die ik steeds moet vervangen. Het symptoom is dat de binnenunit niet meer kan communiceren met de buitenunit. Die communicatie vind plaats door de kroonsteenstekker links op de foto.

Zijn er printplaatspecialisten in de zaal die hun licht kunnen laten schijnen over de globale werking van deze printplaat?

3 Reacties

 1. Joram

  De communicatie zal mogelijk via een seriele bus gebeuren (bv. RS-232/485).
  Vaak met zo’n bus zitten er buffer ic’s tussen om de spanning van 15V omlaag te helpen naar 5V of 3V3, zodat de microcontroller (U13) er mee verder kan.
  Ik kan U1 en U6 niet aflezen wat het zijn (licht valt verkeerd daar voor). Maar als dat de buffer IC’s zijn, zouden dat mijn eerste verdachten zijn.
  En verder vanaf de connector terug werken naar de micro, alle verbindingen door piepen, kijken waar het stopt.
  In theorie kan de micro zelf ook telkens defect raken (slecht ontwerp).
  Onze Elga/Toshiba heeft een ander binnenwerk, dus kan lastig vergelijken.

 2. Barry

  Al een belletje gepleegd met je rechtsbijstandverzekering? Het is verbazingwekkend welke service mogelijk is als je een “officieel” geschreven briefje naar een leverancier stuurt…..

  Toch beneden peil, om op een apparaat met een levensduur van ca. 15 jaar na 6-7 jaar een onderdeel wat de achilleshiel is (en eigenlijk dus onvoldoende goed is), niet meer te willen leveren….
  Zou even goed lawaai maken!

 3. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Dat belletje is nog niet nodig geweest,zie ook deel 2. De print is nu wel ineens weer leverbaar; Dat terwijl ik en Ecolibrium beide te horen hebben gekregen dat de print niet leverbaar is/was.

  Aargh.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.