Om krankjorem van te worden

Helaas, ik heb te vroeg gejuicht. Het stooklijnprobleem is nog steeds niet opgelost.

Gisteren bleek dat ik per ongeluk de WAR setting op de thermostaat heb terug gezet naar 0. Dit is waarschijnlijk gebeurd toen ik nogmaals de instellingen bekeek en op “herstel” drukte. Dus gisteren heb ik de instelling 0029 weer op 1 gezet en daarna gekeken hoe de ELGA het deed. De stooklijn wordt netjes gevolgd alleen wat dan gebeurd is redelijk bizar.

Dit is een foto van vanmiddag.

19.5 gevraagd op de thermostaat en 20.5 gemeten en nog steeds warmtevraag.

Documentatie

Ik vond dit in de documentatie van de ELGA/Toshiba.

Stel in het installateursmenu parameter 30 (STOOKLIJNINST) in. Kies deze stooklijn zodanig dat deze past bij de benodigde temperaturen van het afgiftesysteem. Zodoende kan er continu doorstroming zijn en wordt er voldoende vermogen afgegeven om het gebouw op de gewenste temperatuur te houden. Zie Figuur 11-1 voor de verschillende stooklijnen in de thermostaat.

Er is geen referentieruimte (locatie waar thermostaat hangt) nodig om de verwarmingsvraag te bepalen. Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt een watertemperatuur gemaakt. Theoretisch zou dit alle ruimtes op de gewenste tempera-tuur moeten houden. Praktisch moet er een naregeling toegepast worden, omdat interne warmtelast niet te voorspellen is en dit zou kunnen leiden tot een te hoge of lage binnentemperatuur.

en

Bij een verkeerde stooklijninstelling (op de Honeywell Touch) kan de ruimtetemperatuur onder of boven de gewenste temperatuur komen. Als de naregeling niet gekoppeld is aan de Elga, wordt continu ‘gestookt’ om het water op temperatuur te houden.

En in de vetgedrukte delen zit de crux denk ik. Ik heb geen naregeling in de zin van zones, kleppen of wat dan ook. De Touch thermostaat instellen op WAR houdt dus niets anders in dan continu stoken op een bepaalde aanvoertemperatuur volgens de stooklijn. En wat ik er van maak: “En dan maar hopen dat alles op temperatuur komt en blijft”.

Kortom: Deze thermostaat is volslagen ongeschikt om als WAR te fungeren in mijn installatie. En blijkbaar is mijn thermostaat ook dermate eigenwijs dat hij in de normale “Ruimte” modus ook nog wil bepalen wat de aanvoertemperatuur is van de warmtepomp.

Deze instelling werd genegeerd door de oude ELGA. De ACE is echter zo slim ( of dom ) om blind naar de thermostaat te luisteren. En het is niet mogelijk om een voorkeursregeling te doen waarbij de stooklijn van de ACE leidend is. Sterker nog; In geval van een slimmere thermostaat gaat de ACE er altijd van uit dat die het aan het juiste eind heeft.

Prutsen

Ik kan nog de helling aanpassen in de Touch. Die staat standaard op 16 en voor vloerverwarming moet die eigenlijk op 8 of lager staan. Zet ik hem op 8 dan gaat spontaan de ACE uit. Dat houdt dus in dat de Touch puur op basis van de stooklijn intern bepaald of er warmtevraag is en de gemeten temperatuur en de gewenste temperatuur volslagen negeert. Alleen op basis van zo’n getal kan ik mijn huis niet verwarmen!

En nu?

Dat wordt dus vrees ik een andere thermostaat. Alleen welke?

eTwist

De Remeha eTwist is een kanshebber, ware het niet dat de reviews van de eTwist vernietigend zijn. https://tweakers.net/pricewatch/617199/remeha-etwist/reviews/

Duur, gemeten temperatuur wijkt af, draaiknop is stroef, niet alle functies in de app, geen open API. *YIKES*

Plugwise Anna

Hier is een medetweaker erg enthousiast over. Ook hier zijn de reviews nogal wisselend: https://tweakers.net/pricewatch/415568/plugwise-anna-24v/reviews/

De ene is erg enthousiast, de andere heeft horrorverhalen over printplaten die gesloopt worden. Slechte app, slecht bereik, support slecht. *YIKES*

AAN/UIT thermostaat?

Dan maar een simpele aan/uit klokthermostaat? Dat klinkt nog het meest verleidelijke. Alleen; Ik weet niet 100% zeker of de ACE hier mee overweg kan. Volgens een webinar kan het. In de installatiehandleiding kan ik hier NIETS over vinden.

HELP!

 

 

5 Reacties

 1. Marcel

  Hoi Martin,
  Allereerst bedankt voor jouw super blog. Veel van geleerd.
  Grappig jij bent een early adapter geweest van de Elga.
  Ik heb in september een van de laatste Elga’s voor een mooie prijs op de kop getikt 🙂
  Heb je al een thermostaat op basis van een Raspberry Pi overwogen?
  Die zijn er in vorm van kits of volledige zelfbouw met een OpenTherm gateway.
  Ik heb zelf geen praktijk ervaring.
  Vraag Dr.Google maar

 2. Marnix

  Ik heb zelf sinds ruim een maand een Elga Ace met eTwist. Bevalt eerlijk gezegd prima. Draaiknop is inderdaad een beetje stroef, maar die gebruik je eigenlijk toch nooit omdat het huis de hele dag op dezelfde temperatuur is; en de app werkt prima. Volgens Remeha (zie https://www.youtube.com/watch?v=y6LJ6CKcvSA vanaf 28 min) werkt de Elga Ace het beste met de eTwist omdat deze samenwerking geoptimaliseerd is voor het moduleren van de stooklijn, zodat de Elga niet te hard gaat opstoken als er geen temperatuurvraag is. Ik heb mijn stooklijn op 1.1 staan, en met een temperatuur van 6 graden buiten is de aanvoer die de Elga aangeeft momenteel gemoduleerd naar 29.4 graden; hij houdt op deze manier het huis uitstekend op temperatuur. Ik heb natuurlijk niet zulke uitgebreide metingen als jij, maar mijn COP sinds de installatie ligt tussen de 6 en de 7 (105 kWh gebruikt voor 650 warmtelevering), wat suggereert dat het zo prima werkt. Mij is ook geen sterk aan/uit-schakelgedrag opgevallen…
  Ter context: ons huis is uit 2008 met goede isolatie, en we verwarmen met low-H2O radiatoren van Jaga, waarvan er beneden in de woonkamer twee voorzien zijn van radiatorventilatoren.

 3. Marnix

  Toen mijn stooklijn nog op 1.5 stond (instelling installateur) was het overigens binnen wel standaard een graad warmer dan de stand van de thermostaat; moduleren was blijkbaar lastig met die instelling. Het lijkt erop dat bij een lage buitentemperatuur de Elga zachtjes wil blijven verwarmen, zelfs als de gewenste binnentemperatuur is bereikt, ipv aan/uit te schakelen. Met stooklijn 1.1 moduleert hij bij ons goed en is het altijd tussen de 19.0-19.5 graden.

 4. Salvi

  Hallo Martin,

  Vervelend om te moeten constateren dat je huidige thermostaat het allemaal niet aankan…
  Wat je ook kiest, ik zou voor de Elga altijd een Opentherm aansturing nemen.
  Zelf heb ik de Elga/Toshiba gekocht in 2017 i.c.m. de Anna thermostaat.
  Deze heeft aangepaste software en ik ben zeer tevreden met de gegevens die allemaal uit de Elga gehaald kunnen worden.
  Grafieken met historie zijn ook standaard aanwezig en de Anna / smilegateway regelt de Elga uitstekend.
  Mooie en lange run’s ook wannneer de temperatuur rond de 4-8 graden is.
  Daarnaast is de plugwise support echt goed.

  Groeten
  Salvi

 5. Mello

  Ik heb ruim een maand geleden mijn WATTS aan/uit zone naregeling voor 3 verdiepingen vloerverwarming vervangen door Plugwise. (Adam, Anna, Lisa’s met Plugs – Floor bleek niets anders te zijn dan een plug met 220v actuatoren dus dat kon voordeliger)

  Aangezien vandaag Elgo 4k geplaatst is heb ik via helpdesk van plugwise toen direct voor €50 extra bijbetaling een speciale firmware voor de Elga aansturing laten installeren.
  Die maakt het oa mogelijk om ook de Elga via Plugwise/Adam te laten koelen.
  Plugwise heeft al jaren samengewerkt met de oorspronkelijke Elga fabrikant, en naar hun eigen zeggen is de nieuwe Remeha met Plugwise een perfecte combinatie.

  Met de CV ketel was het al een enorme verbetering en stabiel systeem met stuk aangenamer klimaat bij iets lager verbruik.
  De Elga staat nu een paar uur te draaien bij een buitentemperatuur van 3 graden en moduleert veel mooier dan de cv ketel.
  Te vroeg voor conclusies maar ziet er hoopvol uit!

Geen reacties toegestaan.