Vaatwasser op hotfill

Ik heb vandaag de vaatwasser op de warmwater kraan aangesloten. Meteen maar de kWh meter er tussen gedaan. Met koud water kost 1 programma ongeveer 1,4kWh. Met warm water kost het 0,83kWh. Dat scheelt dus aanzienlijk ( ongeveer 40% ). En dat voor een T-stuk knel, en 1 kraantje.

Ik ben benieuwd of we net zoveel ( of nog meer ) met onze wasmachine kunnen besparen.

13 Reacties

 1. mari

  Ga je voorbeeld violgen, gaan hier onze vaatwasser op de warmwaterleiding aansluiten. Slang geeft aan max 90 graden dus dat moet geen enkel probleem zijn.
  Toch heb ik 1 vraagje. Het water uit de zonneboiler cq cv ketel is bijvoorbeeld 65 graden. Op welk programma zet ik de vaatwasser, kan dat gewoon op 40 of moet ik altijd het programma 65 gebruiken.

 2. admin (Auteur bericht)

  Wij draaien altijd standaard de vaat op het 55-65 programma. Dus om eerlijk te zijn….. GEEN IDEE 🙂

 3. mari

  Bedankt vooe de snelle reactie,

 4. ruud

  ja, hoor kan gewoon op 40, wordt de afwas extra schoon.
  onze standaard vaatwasser draait al 14 jaren op hot-fill.

 5. Renate

  Wij willen de vaatwasser op warmwater van de stadsverwarming aansluiten. De leverancier zegt: max. 60 graden, dus dan moet er een thermostatisch mengventiel tussen. Verder waarschuwt hij dat de vaat waarschijnlijk niet meer goed droog wordt omdat er voor dat proces weer koud water door de wand van het apparaat wordt gepompt.
  Goed, lange intro, mijn uiteindelijke vraag aan mensen die nu al met hotfill de vaat wassen: wordt de vaat bij jullie goed droog?

 6. Renate

  PS: wasmachine op hotfill – dan heb je een dure Miele nodig of voor 225 tot 300 euro een voorregelaar (merken: Alfamix, MS…). Maar die heb je blijkbaar snel terug verdiend!!

 7. admin (Auteur bericht)

  Wij hebben dus een MS1002 en die werkt als de brandweer! 🙂

 8. admin (Auteur bericht)

  Ja hoor, onze vaat wordt echt PERFECT schoon en droog. Het belangrijkste verschil wat wij merken is dat de vaat veel sneller klaar is ( 90 minuten tegen ruim 120 ) en de vaat is even snel droog.

 9. Ger van Vugt

  Verbruik van 1.4 Kw naar 0.83 Kw is een 40% besparing die nog groter word als uitgaat van een nog lagere watertemperatuur van het koud water in de koudste maanden van het jaar.
  Ik zie nu een verschil van ruim 10 graden, dus hotfillen maar….

 10. Java

  Net een Bosch vaatwasser Sbv53M90 gekocht met warm water aansluiting tot 60gr.. Dit apparaat wordt hij wel verkocht met warm water aansluiting in de beschrijving en ik verwachte hem in te kunnen stellen op warm water zoals in het boekje staat. Maar helaas de instelling A:00 of A:01 slaat hij over en heb ik Bosch een half uur lang gebeld en na veel navragen blijkt dit niet te kunnen. Vervelend foutje van Bosch.
  Dus moet ik gewoon afwassen op koud water of op warm water met een verstoord droogproces aansluiten.
  Ik ging er van uit dat deze vaatwasser een ingebouwde Hotfill zou hebben, want anders zou ik, met een eigen Hotfill, een electra aansluitpunt op de vaatwasser moeten hebben.
  Ik voel mij om de tuin geleid door Bosch.
  15 jaar heb ik een Siemens gehad op warm water aan gesloten en dat scheelde heel veel tijd en geld. warm=0,5Kw of koud=1,5kw verbruik.
  Bovendien, als de vaatwasser gevuld word heb je toch warm water naar beneden laten komen omdat je aan het soppen bent en start hij met wat water.

  “Hand-Hotfill”: wij gebruiken voor de wasmachine warm water uit de zonneboiler mengkraan waar hij net naast staat en laten wij bij 60gr dit via isolatie slang en 40gr zo nodig bij een andere was. De rest spoelt hij toch met koud water en hebben wij heel wat stroom bespaart.

  Java

 11. phase

  De vergelijking die hier gemaakt wordt is wel iets té kort door de bocht, er wordt enkel de vergelijking gemaakt tussen het elektrisch verbruik van het eindapparaat met en zonder hot fill. Men vergeet echter dat het warme water dat aangeleverd wordt niet magisch warm is geworden, dat kost ook energie… Niet om te zeggen dat er geen besparing is, maar 40% zal het niet zijn tenzij je in de warmwater vraag kan voldoen met een zonneboiler en thermische zon-installatie bijvoorbeeld, zonder naverwarming. Als je trouwens met een elektrische boiler werkt is dit echter wel volstrekt nutteloos.

 12. mvdsteen

  Martin, je hebt dus alleen maar de koudwateraansluiting vervangen door de warmwater, en dat was al voldoende om toch goed de vaat schoon te krijgen en natuurlijk om elektriciteit opgenomen door de vaatwasser te besparen?
  Ik hoef er dus geen vaatwasser voor te kopen die hotfill geschikt is? En zeker niet een duur apparaat voor kopen van 250 euro om ook koud water door te laten voor eventueel voor- of naspoelen?

  Je hebt het ook nog over je wasmachine als idee om aan de warmwater aan te sluiten. Heb je dat inmiddels gedaan en wat waren je ervaringen?

 13. mvdsteen

  Hoi Martin, ik zie in deze post wat je gedaan hebt met je wasmaschine. Daaruit haal ik ook dat je voor de vaatwasser alleen maar de koudwateraansluiting hebt vervangen voor de warmwater.

Geen reacties toegestaan.